
تشریح وضعیت منابع آب کشور در پایان سال آبی ۹۴-۹۵
پایگاه خبری دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران (iew): معاون آب و آبفای وزیر نیرو گفت: افزایش بارشها در سال جاری به معنای بازگشت کشور به وضعیت و روال عادی و دوران پرآبی نیست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو، مهندس «رحیم میدانی» امروز (شنبه) در جمع خبرنگاران با اشاره به پایان سال آبی ۹۵ – ۹۴ وضعیت نسبتا مناسب بارشها در سال جاری نسبت به سال گذشته، اظهار داشت: میزان بارش در کل کشور در سال جاری آبی ۲۳۱ میلیمتر گزارش شده که نسبت به سال گذشته ۲۲ درصد رشد داشته است.
کاهش ۲ درصدی بارندگی در کشور در مقایسه با میانگین بلند مدت
وی افزود: گرچه میزان بارش در سال آبی ۹۵-۹۴ با رشد مواجه بوده، اما متاسفانه این آمار در مقایسه با بلندمدت منفی ۲ درصد کاهش بارندگی را نشان میدهد. متاسفانه در سال آبی ۹۵-۹۴ در استان پربارشی همچون چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد نیز در مقایسه با بلند مدت با کاهش ۲۲ درصد بارش روبرو بودیم.
امسال در اصفهان کشت پاییزه انجام نمیشود
در استان کمبارشی مانند اصفهان نیز میزان بارش در مقایسه با بلندمدت با کاهش ۳۰ درصدی مواجه شده و به همین دلیل به سختی توانستیم آب را مدیریت کرده و آب شرب مردم را تأمین کنیم. متاسفانه امسال کشت پاییزه در اصفهان به علت کم آبی نخواهیم داشت.
معاون آب و آبفای وزیر نیرو گفت: در سال جاری ۴۵ میلیارد مترمکعب ورودی آب به سدها را داشتیم و این رقم بیانگر رشد ۵۵ درصدی نسبت به سال گذشته است. این رقم نشان میدهد در سال جاری حدود ۱۶,۵ میلیارد مترمکعب آب بیشتری وارد مخازن سدها شده و جالب آن که حدود ۹ میلیارد مترمکعب از این میزان مربوط به رودخانه کارون و مارون بوده است.
افزایش دو درجه ای دما به معنی تبخیر بیش از ۲۷ میلیارد مترمکعب آبهای کشور است
وی تأکید کرد: گرچه آمار بارشها نسبت به سال گذشته در بیشتر مناطق کشور مثبت بوده است، اما این مسئله به معنای بازگشت کشور به روال عادی نیست؛ بلکه بر اساس پیش بینیها ما در سالهای آتی ۲ درجه افزایش دما را در کشور تجربه خواهیم کرد. این میزان افزایش دما به معنای تبخیر بیش از ۲۷ میلیارد مترمکعب آبهای کشور است.
دمای کشور ۱,۱ درجه افزایش پیدا کرده است
میدانی خاطرنشان کرد: فعلاً براساس ارزیابیها دمای کشور حدود ۱,۱ درجه افزایش پیدا کرده است.
روند کنونی بحران آب نشان میدهد که بایستی در سالهای پیش رو برای مدیریت بحران آب همه دست به دست همدیگر داده و در اصلاح و بهینه سازی مصرف آب بکوشند.وی ضمن هشدار به کسانی که عمدتاً بهدنبال شبهه افکنی در آمار و ارقام هستند، گفت: شبهه افکنی در آمار و ارقام تنها نتیجهای که در برخواهد داشت، عدم کنشگری و انتظار کشیدن برای افزایش خسارتهای ناشی از بحران آب در کشور است و نفعی از این مسأله عاید کشور نخواهد شد.
در سال ۱۴۲۰ جمعیت کشور به ۱۰۶ میلیون نفر خواهد رسید
معاون آب و آبفا وزیر نیرو تأکید کرد: بر اساس پیش بینیهای دموگرافیگ، در سال ۱۴۲۰ جمعیت کشور به ۱۰۶ میلیون نفر خواهد رسید که حدود ۵۰ میلیون از این افراد ساکن فلات مرکزی خواهند بود و چنانچه تدابیری برای تأمین آب این مناطق اندیشیده نشود، کشور در بحران فرو خواهد رفت.
وزارت نیرو خود را متعهد به رعایت پیوستهای زیست محیطی خواهد دانست
وی افزود: بر این اساس انتقال آب برای تأمین آب شرب این مناطق از اولویتهای کنونی وزارت نیرو است؛ البته وزارت نیرو در صورت اقدام در این زمینه خود را متعهد به رعایت پیوستهای زیست محیطی خواهد دانست.
میدانی در ادامه با اشاره به برنامه ریزیهای انجام شده در مورد کاهش آلودگی رودخانه کارون، تأکید کرد: در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده میزان شوری رودخانه کارون از ۴۶۰۰ میکرومهوس به ۲۰۰۰ میکرومهوس برسد.
کاهش ۳۲درصدی حجم روانآبها نشان دهنده وضعیت بحرانی آب در کشور است
حجم و جریانهای سطحی آب از ابتدای سال آبی جاری تا پایان هفته گذشته، در مقایسه با میانگین بلندمدت ۳۲ درصد کاهش داشته که این موضوع نشان دهنده وضعیت بحرانی آب در کشور است.
بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو، بر اساس اطلاعات ایستگاههای بارنسنجی شرکت مدیریت منابع آب ایران، از ابتدای مهرماه سال گذشته تا ۲۰ مردادماه سال جاری، بیشترین میانگین کاهش روانآبها و جریانهای سطحی در مقایسه با متوسط بلندمدت، در حوضه آبریز مرزی شرق با ۸۳ درصد و کمترین کاهش در حوضه آبربز دریاچه ارومیه با ۱۱ درصد بوده است.
بر اساس این گزارش، حوضههای آبی قرهقوم و دریای خزر به ترتیب با ۴۷ و ۴۰ درصد، به ترتیب رتبههای دوم و سوم را در کاهش حجم جریانهای سطحی در مقایسه با متوسط بلندمدت به خود اختصاص دادند.
بنابراین گزارش، میزان روانآبهای کل کشور در سال جاری ۵۴ میلیارد و ۶۰۳ میلیون مترمکعب بوده که نسبت به میانگین بلندمدت با ۸۰ میلیارد و ۵۹۵ میلیون مترمکعب، ۳۲ درصد کاهش داشته است.
بهرغم اینکه حجم جریانهای سطحی سال آبی جاری در مقایسه با سال آبی گذشته ۴۶ درصد افزایش داشته، اما همچنان در مقایسه با متوسط بلند مدت با ۳۲ درصد کاهش همراه است.
وزیر نیرو: نباید بر تغییر اقلیم و وضعیت خاص در زمینه آب سرپوش گذاشت
مهندس حمید چیت چیان وزیر نیرو در سومین نشست شورای هماهنگی حوضه آبریز کرخه که با حضور استانداران ایلام، خوزستان، کرمانشاه، همدان و لرستان و نمایندگان وزارت کشور و سازمانهای جهاد کشاوزی، محیط زیست و صنایع و معادن برگزار شد، اظهار داشت: هدف از تشکیل این نشستها هماهنگی با استانهای حوضههای آبریز در جهت اتخاذ تدابیر مناسب برای کنترل بحران آب در کشور است.
وی افزود: انتظار وزارت نیرو، همدلی استانها نسبت حل مشکلات پیش روی کشور در حوزه آب است. از استانداران و سازمانهای درگیر در مسأله آب میخواهیم که با توجه به آمارها و تصمیمات اتخاذ شده در این نشستها به سیاستگذاری بپردازند.
چیتچیان تأکید کرد: رویکرد وزارت نیرو در مسئله بحران آب، کتمان کردن نیست. ما باید بپذیریم که در ایران تغییر اقلیم صورت گرفته و در یک وضعیت خاص آبی قرار داریم.
وی ادامه داد: باید وضعیت کنونی کشور را در زمینه کمبود آب درک کرد و نباید بر واقعیتهای موجود در کشور در زمینه آب سرپوش گذاشت.
وی تصریح کرد: متاسفانه آمارهای سازمانهای بین المللی و داخلی و نتایج مطالعات آنها گویای این وضعیت نامناسب است. بنابراین باید هوشیار بود و با همدلی و انسجام میان مجموعهها و سازمانهای ذیربط و ذینفعان بر این مسئله فائق آمد.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: آمارهای ارائه شده در زمینه منابع و مصارف آب در استانهای حوضه آبریز کرخه مربوط به سالهای دهه ۳۰ تا امروز است و چنانچه آمارهای پیش از این سالها بر آن افزوده شود خواهیم فهمید که آیا خشکسالی ها یا ترسالیهای موجود در سالهای اخیر ناشی از تغییر اقلیم بوده یا ناشی از تناوب سینوسی خشکسالی ها و ترسالیها بوده است.
وی گفت: اگر با بررسی آمارها به این نتیجه برسیم که اطلاعات و آمارهای کنونی ناشی از تغییر اقلیم بوده ایجاد سازههای بزرگ را باید متوقف کنیم، اما چنانچه این آمارها و وضعیت کنونی ناشی از تناوب سینوسی دورههای خشکسالی یا ترسالی در دورههای کوتاه مدت باشد، باید در احداث شبکههای آبیاری تجدیدنظر کرد.
چیتچیان تأکید کرد: وزارت نیرو خوشبختانه از نیروی انسانی متخصص و حاذقی برخوردار است و مطمئناً تمام نکات علمی موردنظر برای تدوین و اتخاذ بهترین سیاستها لحاظ خواهد شد.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که همه استانداران و دستگاههای ذیربط در حوضه آبریز کرخه در تدوین سیاستهای توسعه استانی خود منافع ملی و مسأله آب را مورد لحاظ قرار دهند و بهترین راهکارها را برای توسعه استانها برگزینند.گفتنی است، حوضه آبریز کرخه ۷ استان لرستان، کرمانشاه، ایلام، همدان، کردستان، مرکزی و خوزستان با جمعیتی بالغ بر ۳ میلیون و ۶۷۶ هزار و ۴۸ نفر را دربر میگیرد.